Ο κύβος ερρίφθη όσον αφορά το πρόσωπο που θα προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου και όπως όλα δείχνουν αυτό θα είναι ο Απόστολος Τζιτζικώστας.
Τις προηγούμενες μέρες είχε φουντώσει η συζήτηση όσον αφορά την πιθανότητα την θέση αυτή να καταλάβει η νυν υπουργός εσωτερικών Νίκη Κεραμέως με δεδομένη την πληροφορία από κυβερνητικά στελέχη ότι ο πρωθυπουργός θα προτείνει δύο πρόσωπα έναν άντρα και μία γυναίκα όπως είχε ζητήσει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από τους ευρωπαίους ηγέτες.
Και με βάση το γεγονός ότι οι γυναικείες υποψηφιότητες ήταν λίγες η εκτίμηση που υπήρχε σε πολλούς ήταν ότι η πρόεδρος της Κομισιόν μεταξύ των δύο ελληνικών υποψηφιοτήτων θα επέλεγε την γυναίκα.
Όλα αυτά τις τελευταίες μέρες ανατράπηκαν και την σφραγίδα αυτής της ανατροπής έβαλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός χθες στο Προεδρικό Μέγαρο δηλώνοντας προς τους δημοσιογράφους ότι «η χώρα μας θα έχει έναν επίτροπο και το προνόμιο της επιλογής του επιτρόπου ανήκει αποκλειστικά σε εμάς. Η κάθε χώρα στέλνει ένα πρόσωπο».
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας βρέθηκε χθες το βράδυ στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου και είχε θερμή χειραψία με τον πρωθυπουργό ενώ στον ίδιο χώρο ήταν παρών και ο νυν επίτροπος Μαργαρίτης Σχινάς ο οποίος παρά την επιθυμία του για ανανέωση της αιτίας του φαίνεται πως ετοιμάζει τις αποσκευές του για επιστροφή στην Ελλάδα.
Μητσοτάκης και Τζιτζικώστας τις προηγούμενες μέρες συνομίλησαν τηλεφωνικά για το συγκεκριμένο θέμα ενώ είναι δεδομένη η επιθυμία του κ. Τζιτζικώστα να υπηρετήσει το συγκεκριμένο σημαντικό για την Ελλάδα αξίωμα.
Προεκλογικά ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι πρώτα περιμένει να μάθει το χαρτοφυλάκιο που θα έχει χώρα μας και μετά να κουμπώσει πάνω σε αυτό τον υποψήφιο. Τα πράγματα από τότε φαίνεται πως έχουν αλλάξει και ο πρωθυπουργός κατέληξε στην απόφαση του πριν η κ. φον ντερ Λάιεν τουλάχιστον δημοσίως ανακοινώσει τις αποφάσεις της για το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει Ελλάδα.
Ο ίδιος χθες μιλώντας στο Ρolitico είχε αναφέρει ότι θα ήθελε ένα χαρτοφυλάκιο που θα αντανακλά από τη μια την πρόοδο που έχει κάνει οικονομικά η Ελλάδα και από την άλλη τη στρατηγική θέση που έχει η Ελλάδα στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ.
Μάλιστα το Politico ρώτησε τον πρωθυπουργό εάν η Αθήνα ενδιαφέρεται για το νέο χαρτοφυλάκιο του επιτρόπου για την Μεσογείο που ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά «δεν εννοώ αυτό αλλά αυτό που λέω είναι ότι υπάρχουν άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να ανταποκρίνονται σε αυτά που θέλουμε. Πιστεύω ότι είναι καλή ιδέα να έχουμε επίτροπο για τη Μεσόγειο. Εκτιμώ ότι τελικά τη θέση θα καταλάβει εκπρόσωπος χώρας της Μεσογείου. Δεν δηλώνω προτίμηση γιατί υπάρχουν άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να μας ενδιαφέρουν πολύ».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το χαρτοφυλάκιο για την Μεσόγειο φαίνεται να πηγαίνει στην Κύπρο εξ ου και ο πρωθυπουργός στην αναφορά του τόνισε την εκτίμηση του ότι το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο θα αναλάβει χώρα της Μεσογείου.
Μια ιδεατή εκδοχή για τη χώρα μας θα ήταν το χαρτοφυλάκιο Άμυνας κάτι τέτοιο όμως φαίνεται να είναι εξαιρετικά δύσκολο με δεδομένο το γεγονός ότι την σχετική επιθυμία έχει εκδηλώσει και η Γαλλία. Σχεδόν αδύνατη φαντάζει και η απόκτηση του χαρτοφυλακίου για τα Αγροτικά καθώς οι πληροφορίες λένε ότι ήδη έχει «καπαρωθεί» από άλλη χώρα.
Δύο χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να παίξουν για τη χώρα μας είναι αυτό της Διεύρυνσης ή των Μεταφορών.
Πάντως οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν την επόμενη βδομάδα μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από το Παρίσι. Στη συνέχεια ο υποψήφιος επίτροπος θα πρέπει να περάσει και τις ακροάσεις στις Βρυξέλλες οι οποίες είναι απαιτητικές και δύσκολες, ενώ η Ελλάδα ενδεχομένως να πιέσει και για μια αντιπροεδρία στη νέα σύνθεση της Κομισιόν.